Refstat logolayout imageRefstat
Valid XHTML 1.1
Valid CSS!
layout image

Help

Over Refstat

Wat is Refstat?
Refstat is een internet-applicatie bedoeld voor Nederlandse en Belgische voetbalscheidsrechters. In deze applicatie kunnen deze scheidsrechters een overzicht bijhouden van alle gefloten wedstrijden.

Wat kost het gebruik van Refstat?
Het gebruik van Refstat is geheel gratis.

Hoe zit het met privacy?

  • Ingevoerde persoonsgegevens, zoals het e-mailadres, worden alleen binnen Refstat gebruikt en zullen nooit aan derden beschikbaar gesteld worden.
  • Welke persoonsgegevens en wedstrijdgegevens zichtbaar zijn voor anderen is afhankelijk van de instellingen die gekozen worden door de gebruiker. Indien alle opties uitgeschakeld zijn worden geen enkele ingevoerde gegevens getoond aan andere gebruikers.
  • Standaard verschijnen naam, land van herkomst en aantal wedstrijden in de gebruikerslijst. Dit is uit te schakelen onder Opties
  • Standaard zijn de gegevens van ingevoerde wedstrijden zichtbaar voor andere gebruikers. Verbergen van alle wedstrijden kan onder Opties, het verbergen van individuele wedstrijden kan bij de opties van die wedstrijd.
  • Standaard worden wedstrijdgegevens meegeteld in de totale statistieken. Dit kan gewijzigd worden onder Opties
  • Standaard zijn persoonlijke statistieken niet door anderen te bekijken. Dit kan gewijzigd worden onder Opties
  • Standaard zijn wedstrijdrapporten niet door anderen te bekijken. Dit kan gewijzigd worden onder Opties

Contact
Vragen, opmerkingen, suggesties, foutmeldingen etc. kunnen gemeld worden via refstat (at) jeugdscheidsrechter .nl* of op het forum van jeugdscheidsrechter.nl in
dit topic.

* In verband met spam staat het adres hier niet volledig. Laat spaties weg en vervang (at) door het @ teken.

Registratie

Op deze pagina kunt u zich aanmelden voor het gebruik van Refstat. Dit is geheel gratis. Na het aanmelden wordt er een e-mail bericht verstuurd naar het door u opgegeven adres. Hierin staat een tijdelijk wachtwoord waarmee u de eerste keer kunt inloggen op Refstat. Zodra u de eerste keer ingelogd hebt zult u dit tijdelijke wachtwoord moeten wijzigen in een zelf gekozen wachtwoord. Na deze wijziging kunt u gebruik maken van Refstat

Hoe lang duurt het voordat ik mijn tijdelijke wachtwoord ontvang?
Het e-mail bericht met het tijdelijke wachtwoord wordt onmiddelijk verzonden. De snelheid van verschillende mail-servers is bepalend voor wanneer het bericht ontvangen wordt. Doorgaans zal dit echter binnen enkele minuten zijn.

Ik heb enkele uren na aanmelding nog geen tijdelijk wachtwoord ontvangen
Er is mogelijk iets mis gegaan met de verzending van het wachtwoord, of u heeft een verkeerd adres ingevoerd. U kunt proberen zich opnieuw aan te melden, of u kunt contact opnemen via het bovenstaande e-mailadres.

Wedstrijdoverzicht

Wedstrijden kunnen op 2 plaatsen bekeken worden: het Programma en de Uitslagen. Het programma bevat alle wedstrijden die nog plaats moeten vinden, de uitslagen bevatten alle wedstrijden die reeds gespeeld zijn (ongeacht of er een uitslag ingevoerd is of niet). Beide pagina's bevatten rechtsboven een aantal criteria. Alleen wedstrijden die voldoen aan al die criteria worden getoond.

Waarom zijn sommige wedstrijden omlijnd met een stippellijn?
Dit zijn wedstrijden van u zelf, die niet zichtbaar zijn voor anderen. Wedstrijden met een gesloten lijn zijn zichtbaar voor andere gebruikers van Refstat.

Waarom hebben sommige wedstrijden een gele achtergrond?
Dit zijn Futsal (zaalvoetbal) wedstrijden.

Hoe kan ik wedstrijden van 1 persoon bekijken?
Door bij een wedstrijd of via de gebruikerslijst op de naam van een persoon te klikken krijgt u een pagina te zien met details van die persoon. Daar vindt u ook links naar het wedstrijdprogramma en de uitslagen van die persoon.

Waarom krijg ik geen wedstrijden te zien?
Dit kan 2 oorzaken hebben. 1) Er zijn geen wedstrijden aanwezig die voldoen aan de criteria die u rechtsboven opgegeven hebt. 2) Alle wedstrijden die voldoen aan de gestelde criteria zijn door de eigenaar ingesteld als verborgen.

Wedstrijden toevoegen en bewerken

Wedstrijden toevoegen
Op de pagina met het
wedstrijdprogramma staat de mogelijkheid om een nieuwe wedstrijd in te voeren. Daar kunt u de basisgegevens van de nieuwe wedstrijd invoeren. Na het klikken op OK worden de gegevens nogmaals getoond ter controle. Pas nadat hier nogmaals op OK geklikt is worden de wedstrijdgegevens opgeslagen. Afhankelijk van de ingevoerde datum wordt de wedstrijd bij Programma of Uitslagen geplaatst.

Wedstrijden bewerken
Bij alle eigen wedstrijden staan knoppen voor het bewerken en verwijderen van wedstrijden. Hiervoor geldt hetzelfde als voor het toevoegen van wedstrijden. Na het invoeren van de nieuwe gegevens wordt eerst om een bevestiging gevraagd voordat de gegevens daadwerkelijk gewijzigd worden.

Uitslag invoeren
Bij alle eigen wedstrijden kan een uitslag ingevoerd worden. Deze uitslag bestaat uit het aantal doelpunten, aantal strafschoppen en eventuele gele en rode kaarten. Ook kan ingesteld worden of een wedstrijd gestaakt is met bijbehorende gegevens. Ook deze gegevens kunnen achteraf nog gewijzigd worden met de knop bewerken.

Ik probeer een gele of rode kaart toe te voegen, maar er gebeurt niets
Voor het gebruik van deze functie is het nodig dat JavaScript ingeschakeld is in uw browser.

Ik probeer een wedstrijd in te stellen als gestaakt, maar ik kan geen minuut of reden invoeren
Voor het gebruik van deze functie is het nodig dat JavaScript ingeschakeld is in uw browser.

Wedstrijdverslagen

Sinds versie 2.0 is het mogelijk om wedstrijdverslagen toe te voegen aan een wedstrijd.

Kan ik meerdere verslagen toevoegen aan een wedstrijd?
Ja dat kan.

Wat voor opmaak kan ik gebruiken in een wedstrijdverslag?
Op dit moment is het alleen mogelijk om vetgedrukte of schuingedrukte tekst te gebruiken. Dit wordt mogelijk later nog uitgebreid. De codes voor deze opmaak staan vermeld op de pagina waar een wedstrijdverslag toegevoegd of bewerkt wordt.

Voor wie zijn wedstrijdverslagen leesbaar?
Sinds versie 2.1 is het mogelijk om per wedstrijdverslag aan te geven of deze leesbaar is voor andere gebruikers. Standaard staat deze optie uitgeschakeld.

Statistieken

Op deze pagina kunt u een groot aantal statistieken van uw wedstrijden bekijken. In het selectieveld rechtsboven kan aangegeven worden welke wedstrijden meegeteld worden in de statistieken.

Rapporten

Sinds versie 2.2 is het mogelijk om een rapport aan een wedstrijd toe te voegen. In dit rapport kun je de naam van de rapporteur, het eindcijfer, de 24 beoordelingen en eventuele opmerkingen opslaan. Op de aparte rapporten-pagina kan een overzicht van alle rapporten bekeken worden. hier kunt u zien op welke punten u gemiddeld hoog, en op welke punten wat lager scoort.

Voor wie zijn rapporten leesbaar?
De leesbaarheid van rapporten wordt op 2 plaatsen bepaald. Op de Opties-pagina kan worden ingesteld of andere gebruikers uw rapporten mogen bekijken. Indien die optie is uitgeschakeld kan geen enkel rapport bekeken worden, indien die optie is ingeschakeld dan hangt de leesbaarheid van het rapport af van de instelling per rapport. De naam van de rapporteur is te allen tijde verborgen voor andere gebruikers. Naast de globale optie kan dus ook per rapport ingesteld worden of deze leesbaar is voor anderen. Dit heeft dus alleen effect als de globale optie is ingeschakeld.

Zoeken

Met de zoekfunctie kunt u zoeken in wedstrijden. In het tekst veld "Zoeken naar" kunt u de tekst opgeven waar u naar wilt zoeken. In de opties daaronder kunt u selecteren in welke wedstrijden gezocht moet worden, en in welke onderdelen van een wedstrijd.

De zoekfunctie is op dit moment nog redelijk simpel. Er wordt alleen gezocht naar de volledige tekst zoals in het zoekveld opgegeven is. Zoeken met wildcards etc is nog niet mogelijk. Het is de bedoeling deze opties in de toekomst uit te breiden.

Vrienden

Een nieuwe functie sinds versie 2.3 is de mogelijkheid om een lijst met vrienden samen te stellen. Het doel van deze functie is om bij Programma en uitslagen een handigheidje te hebben om alleen wedstrijden van bekenden weer te geven in plaats van wedstrijden van iedereen.

Vrienden kunnen toegevoegd worden door in de gebruikerslijst, of bij Programma / Uitslagen, op de naam van een persoon te klikken. In het volgende menu staat dan de optie om die persoon aan uw vriendenlijst toe te voegen. Het is niet nodig deze persoon hiervoor toestemming te vragen, de vriendenlijst is puur prive en anderen krijgen niet te zien wie wel of niet in uw vriendenlijst staan.
Het toevoegen van iemand als vriend geeft geen extra functies of mogelijkheden bij het bekijken van wedstrijden of statistieken van die persoon. Het is puur een manier om bij Programma en Uitslagen een extra selectiemogelijkheid te hebben.

Technische details

Met welke browser en schermresolutie is Refstat het best te bekijken?
Refstat is ontworpen in Mozilla Firefox 2.0, en getest in Internet Explorer 6.0 en Opera 9.10. Tijdens het testen zijn schermresoluties van 1024x768 en groter gebruikt. Als bepaalde onderdelen echter niet goed weergegeven worden dan kan dit gemeld worden, zie daarvoor bij
contact.

Wat betekenen de 2 gele iconen rechtsboven aan de pagina?
Deze iconen geven aan dat Refstat geprogrammeerd is volgens de officiele standaarden voor HTML en CSS. Dit is onder andere bedoeld om de pagina's zoveel mogelijk gelijk weer te geven in verschillende browsers.

Welke techniek is gebruikt voor Refstat?
De pagina's zijn geschreven in XHTML 1.1 en CSS. De code hiervoor wordt gegenereerd door Java Server Pages (JSP). Deze JSP-pagina's worden aangestuurd vanuit Java Servlets. Alle gegevens worden opgeslagen in een MySQL database.